Presentaties College Succesvol ondernemen van 17 april 2018

Op dinsdag 17 april 2018 vond het eerste Cobouw college plaats over Succesvol ondernemen in de bouw.

Hoe leid je je onderneming met succes naar de toekomst? Wat is goed ondernemerschap? In ruim 3 uur college 5 nieuwe inzichten waarmee u zich kunt onderscheiden en waarmee u als ondernemer direct het verschil kunt maken.

Met Annemarie van Gaal. Ervaren ondernemer buiten de bouw, die de deelnemers uitdaagde om buiten de gebaande paden te denken. Gevolgd door drie bouwondernemers die hun visie gaven op goed ondernemerschap: Danielle de Nijs, Bas Kuypers en Karin Rog. En ter afsluiting een iteractieve talkshow onder leiding van Thomas van Belzen (Cobouw) en Annemarie van Gaal over ondernemerschap in de bouw.

 

 

Opening en welkom
Thomas van Belzen journalist Cobouw
Keynote Succesvol ondernemerschap
Annemarie van Gaal

De visie van een ondernemer buiten de bouw
Veel ondernemers borduren voort op het verleden, op hun ervaring, op hoe het in de managementboeken beschreven staat en hoe de concurrenten het doen.
Maar stel dat je niet kunt terugvallen op je ervaring of op wat je geleerd hebt, wat zou je dan doen als je voor een uitdaging staat? Probeer eens voor te stellen hoe je bedrijf eruit ziet als je bijvoorbeeld gaat samenwerken met je naaste concurrenten; of als je je verdienmodel op zijn kop houdt; of als je van je klanten je partners maakt; of als je geen personeel meer aanneemt en alleen nog maar allianties en samenwerkingsverbanden met andere ondernemers sluit? Annemarie geeft, uit eigen ervaring puttend, veel inzichten, concrete tips en adviezen over wat een onderneming succesvol maakt. Ze presenteert tal van voorbeelden van nieuwe ‘speelvelden’ voor ondernemers die het verschil kunnen maken tussen falen en succes.

Groeien, plannen en organiseren van het bouwproces
Danielle de Nijs, de Nijs Bouw - Cobouw 50, nr. 21
De bouw verandert in een korte tijd. Van aanbestedingen op basis van bestek en tekeningen naar een aanbesteding op basis van een vraagspecificatie. Van 2D via 3D naar 4D en 5D. Van timmerman met de VUT als je 58 bent, naar werken tot 67 jaar en 3 maanden. Van een EPC van 0,4 naar BENG en circulair. Van ontslagen in de bouw naar een personeelstekort in de bouw. De wereld om ons heen verandert. Dit betekent dat ons familiebedrijf mee moet veranderen. Hoe pak je dat aan, hoe krijg je alle stakeholders mee, wat zijn de prioriteiten en waar investeer je in?
'Investeren in slimme verbindingen'. Over succesvol ondernemen in een familiebedrijf.
Bas Kuypers, Kuipers Installaties

Het zijn mensen die een gebouw bedenken en maken, echter veranderd met de tijd wel hun rol. In 2025 ziet de wereld er totaal anders uit dan deze was in 1920, maar er is ook nog heel veel ‘hetzelfde’. Techniek verbindt deze punten op te tijdslijn en ‘het familiebedrijf’ is als geen ander in staat deze tijdsperiode te kunnen overzien en hierop te acteren. Belangrijk hierin is om de verschillende perioden op een eigentijdse manier te benaderen en met lange termijnvisie te verbinden. Een nieuwe periode dient zich doorgaans aan met een iets anders en daarmee nieuw geluid, maak hier ruimte voor!

Ondernemen en Social return On Investment
Karin Rog, ReintenInfra
De bouw herstelt zich snel deze tijd, de wegenbouw vanaf dit jaar ook. De afgelopen jaren waren de jaren van veel saneren binnen de branche. Met name de familiebedrijven moesten alle zeilen bijzetten om het personeel binnen boord te houden. De grote bedrijven saneerden de bouwvakkers weg en de ZZP-ers kwamen hier voor in de plaats. In die tijd werd de SROI (Social Return On Investment) eis ingevoerd. Bij elk gegunde werk van Gemeente of Provincie een stevige eis om mensen met een enorme afstand tot arbeidsmarkt een werkplek te bieden. Door regelgeving is met name het middenbedrijf, vaak familiebedrijf, de kartrekker van invulling van deze wetgeving. Sociaal zijn, kun je dat verplichten? En minder sociaal zijn, mag je daar als opdrachtgever een aannemer voor beboeten? Wat is realiteit? Karin vertelt uit de dagelijkse praktijk.
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.